24 Ekim 2012 Çarşamba

CV nedir? Fark yaratmak için nasıl olmalıdır?


Hayatımızda belki de en önemli ve en çok kullandığımız kelimelerden bir tanesi CV'dir. Kendimiz için de çevremizdekiler için de tanıdıklarımız için de çok kritik bir kelimedir CV. Hem iş hem de özel hayatımıza katkılarını söylememe gerek yok sanırım. İşsiz kalmamıza da elenmemize de binlerce iş arayan aday arasından sıyrılmamıza da neden olan hep cv değil midir aslında? Öncelikle; CV'nin anlamı ile başlayalım isterseniz; çoğumuz bu kadar önemli bir kelimenin anlamı dahi bilmiyoruz.

CVLatince Curriculum Vitae kısaltmasıdır; Özgeçmiş (Kaynak:wikipedia)

Unutmayalım ki, bir işe sahip olmanın ilk yolu işveren tarafından oluşturulmuş kurumsal bir ilana başvurmaktan geçmektedir. Bunun için son derece profesyonel web siteleri var,iyi hizmet veriyorlar buna hiç şüphe yok. Hatta ilgili sitelerdeki yönlendirmeleri takip edip kendinizle ilgili gerekli bilgileri doldurduğunuzda son görüntüleme ekranında bir cv oluştuğunu dahi görebilirsiniz. Bu oluşan özgeçmişin bir çıktısını alabilir, kaydedebilirsiniz. Böylece bir çok kurumsal firma mulakatları için yeterli bir cv elde etmiş olursunuz. Ancak bir CV'nin diğer standart CV'lerden bir adım daha öne geçmesi, biraz da sizin yapacağınız küçük ancak önemli eklemelerde gizlidir. Bir özgeçmiş hazırlarken asıl amacımız; karşımızda muhatap olacak işverenin bizi anlamasını kolaylaştırmak olmalıdır. Bu nedenle kendimizi nasıl anlattığımıza ve anlaşılır olup olmadığımıza dikkat etmeliyiz. Bu aşamada; yaptığınız işleri, iş kariyerinizi, tecrübelerinizi, akademik kariyerinizi, aldığınız eğitimleri, sertifikaları, kurs ve seminer bilgilerinizi, yer aldığınız proje ve başarı öykülerini, özlük bilgilerinizi hangi sırayla yazacağınız bile çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede incelediğim binlerce özgeçmişte hep benzer hataların yapıldığını gördüğüm için bu konuda bir yazı hazırlamaya karar verdim. Yönlendirmelerimdeki amacım; sizlere iyi bir cv hazırlatmak, var olanı güncellemenize yardımcı olmak, elinizdeki özgeçmişe alternatif olacak klasik bir özgeçmişle işinizi kolaylaştırıp fark yaratmanızı hızlandırmaktır.

Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar;

1)- Oluşturduğunuz CV'deki her bilgi mutlaka doğru yazılmalıdır. Yazmak istemediğiniz bir takım bilgiler olabilir, ancak yazılan her bilginin aslında sizin imzanızı taşıdığını lütfen unutmayın.
2)- CV'nin tek sayfaya sığdırılması, işveren tarafından görüntülenmesi, kolay anlaşılır olması açısından değerlendirildiğinde idealdir. Ancak yazacak çok şeyi olanlara tavsiyem şudur: herşeyi yazmak yerine aday olarak başvurduğunuz açık pozisyon için gerekli olanları tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.
3)- CV'de yer alacak size ait olan tüm irtibat bilgileri (e-mail, gsm, sabit tel, ve adres bilgileri...) güncel olmalıdır. CV'yi oluştururken bulunduğunuzdan farklı bir ilde çalışmaya kadar verdiyseniz eğer başvurduğunuz açık pozisyonda belirtilen ilde adres göstermeniz sizin için avantaj teşkil edecektir.
4)- Kariyer ve cv havuzu oluşturulan işveren ilanlarına kurumsal başvuru yapacağınız tüm web sitelerindeki (kariyer.net, yenibiris.com, secretcv, careerjet, jobnak, linkedin.com gibi...) sizinle ilgili alanlardaki bilgileri doldurmanız ve bu internet sitelerinde güncel bir özgeçmişi her zaman hazır bulundurmanız önemlidir. Her firma aynı kariyer siteleri ve iş bulma siteleri ile çalışmamaktadır. Sizin ise, her firmadan gelecek cevaba ihtiyacınız olduğu için, iş bulmanın bir network işi olduğunu unutmayın. Size hangi network ağının yardımcı olacağını iş ararken bilemezsiniz...
5)- Kendi imkanlarınızla oluşturduğunuz özgeçmişlere klasik özgeçmiş denir. Kariyer sitelerinin yönlendirmesi sonucu oluşturulan özgeçmişler ile birlikte kendi oluşturduğunuz özgeçmişleri de mutlaka web sitelerine ekleyin. Bununla ilgili ekleme yapacağınız bölümler var merak etmeyin...
6)- CV'nize son günlerde çekilmiş vesikalık olan ve kurumsallığınızı yansıtan fotoğrafınızı eklemeyi unutmayın. Bu fotoğraf; studyoda profesyonel fotoğrafçı tarafından çekilmiş, erkek adaylar için takım elbise
ve kravatlı, kadın adaylar içinde gömlek ve ceketli olmalıdır. Arkadaki fon ise, sizi ve kıyafetlerinizi daha iyi vurgulamak için mümkünse beyaz tercih edilmelidir. Neden? İşveren; kiminle çalışacağını ve ilk başvurular sonrasında hangi adaylarla görüşme yapacağını belirlerken değerlendirme aşamasında CV'deki bilgiler kadar adayın nasıl göründüğüne ve nasıl biri olduğuna CV'deki fotoğrafa bakarak karar vermektedir. Bu fotoğrafı referans almaktadır. Adayın günlük çekilen bir fotoğrafını tüm bilgilerle donatılmış bir cv 'ye koyması hiç bilmediği bir sürecin başlamadan bitmesine neden olmaktadır. O nedenle CV'deki fotoğrafınız çok ama çok önemlidir.
7)- Bilgilerinizi klasik bir özgeçmişe yazarken kendinizi bir simetri hastasıymış gibi düşünün. Her harfin yazı karakteri aynı büyüklükte ve aynı yazı karakteri ile yazıldığından emin olunmalıdır. Başlık aralıklarında mesafe ve boşluklar hep eşit olmalıdır. CV bir kalıp gibi görüntüsü güzel olmalıdır. Neden? Böyle bir cv işverene çok titiz ve disiplinli olduğunuz mesajını vermektedir.
8)- Kurumsal bir iş başvurusu sırasında özgeçmişinizde referans listenizi öncelikle kendinize saklayın. İşveren gerek duyduğunda iş ve çevrenizden oluşan referans listenizi zaten sizden isteyecektir.
9)- CV'de yer alan konu başlıklarına yazacağınız ilk bilgiler son yaptıklarınız hakkında olmalıdır. Şimdiki zamandan geçmişe dönecek bir sıralamayla bilgileri yazabilirsiniz. Ör; İş Tecrübesi başlığında ilk yazdığınız bilgi son işinizin detayları olmalıdır. İlk iş tecrübeniz ise en altta yer almalıdır.
Klasik özgeçmişte bilgi başlıklarının ve alt bilgilerin nasıl bir sıralamayla yazılacağını ekteki örnekten yola çıkarak daha iyi görebilirsiniz. Ekli dosyadaki hazır formatı, hemen özgeçmiş oluşturmak isteyenlere mail ile gönderebilirim. Mail bilgilerime blog ana sayfadaki sol bölümde yer alan iletişim bilgileri bölümünden erişebilirsiniz.

Arzu ettiğiniz, mutlu ve huzurlu olduğunuz işe girmenizi sağlayacak bir özgeçmiş olmasını dilerim...



CA

1 yorum:

  1. yeniden düzenlemekte olduğum CV dosyamda önerilerinizi dikkate alacağım,teşekkürler

    YanıtlaSil